Leestijd +/- 2 min

19 december 2020

Is je Wajong beëindigd en verslechtert je situatie zodat je niet meer kunt werken, dan kan je Wajong herleven. Dat kon tot nu toe maar tot 5 jaar nadat de Wajong was beëindigd. Onder de nieuwe regels kan dat tot je AOW krijgt. Ongeacht hoelang dat duurt. Bovendien maakt het niet meer uit om welke reden je opnieuw uitvalt. Dat hoeft dus niet dezelfde arbeidsbeperking te zijn als waar je destijds Wajong voor kreeg.

Bij de herleving van de Wajong gelden wel dezelfde regels als voor mensen die op dat moment voor het eerst Wajong aanvragen. Je krijgt daardoor alleen opnieuw Wajong als je helemaal niet meer betaald kunt werken. Als je opnieuw Wajong krijgt, is het de Wajong volgens de nieuwe regels. Je kunt dus niet terug naar de Wajong 2010 of naar de ‘oude’ Wajong.

Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen bij wie de Wajong na 1 januari 2016 is gestopt.

Herleving van de Wajong is lang niet altijd voordelig. Loondoorbetaling bij ziekte en daarna een WIA-uitkering levert je meestal een hoger inkomen op. Vooral als je redelijk goed verdiende. Zet de gevolgen dus eerst goed op een rijtje, voordat je bij het UWV vraagt om herleving van de Wajong!

Is dit niet het antwoord op jouw vraag?

Bel of mail ons informatiepunt via
085 – 400 70 22

wajong@iederin.nl

Zie ook

Terug naar alle vragen over Veranderingen in de Wajong