Leestijd +/- 2 min

11 maart 2024

Ja. Als je in 2020 verdiende als zelfstandige en in 2021 ook, en je inkomen zou alleen vanwege de nieuwe regels lager uitvallen dan voorheen, dan krijg je van het UWV een garantiebedrag om je inkomen op peil te houden. Net als wanneer je in loondienst zou werken.

In principe berekent het UWV het garantiebedrag door je inkomen in december 2020 te vergelijken met je inkomen in januari 2021. Ga je er door de nieuwe regels voor de verrekening van je verdiensten op achteruit, dan krijg je van het UWV een garantiebedrag om je inkomen op peil te houden. Maar ja, als zelfstandige kunnen je inkomsten door het jaar heen heel erg wisselen. Daardoor verdien je in december of januari misschien veel meer of juist veel minder dan in andere maanden. Daarom houdt het UWV bij het bepalen van je uitkering rekening met je inkomen over een heel jaar. Je verdiensten per maand worden hiervoor gelijk gesteld met je totale verdiensten in een jaar, gedeeld door 12.

Om te bepalen of je inkomen inderdaad omlaag gaat door de nieuwe regels, moet het UWV dus je inkomen over heel 2020 vergelijken met je inkomen over heel 2021. Pas als die inkomens allebei definitief bekend zijn, wordt duidelijk wat voor jou het effect is van de nieuwe regels. Het kan soms een paar jaar duren voordat de Belastingdienst je inkomen als zelfstandige definitief heeft vastgesteld.

Zie ook

Terug naar alle vragen over Garantiebedrag