Leestijd +/- 2 min

24 september 2022

Ja. Als je in 2020 verdiende als zelfstandige en in 2021 ook, en je inkomen zou alleen vanwege de nieuwe regels lager uitvallen dan voorheen, dan krijg je van het UWV een garantiebedrag om je inkomen op peil te houden. Net als wanneer je in loondienst zou werken.

In principe berekent het UWV het garantiebedrag door je inkomen in december 2020 te vergelijken met je inkomen in januari 2021. Ga je er door de nieuwe regels voor de verrekening van je verdiensten op achteruit, dan krijg je van het UWV een garantiebedrag om je inkomen op peil te houden. Maar ja, als zelfstandige kunnen je inkomsten door het jaar heen heel erg wisselen. Daardoor verdien je in december of januari misschien veel meer of juist veel minder dan in andere maanden. Daarom houdt het UWV bij het bepalen van je uitkering rekening met je inkomen over een heel jaar. Je verdiensten per maand worden hiervoor gelijk gesteld met je totale verdiensten in een jaar, gedeeld door 12.

Om te bepalen of je inkomen inderdaad omlaag gaat door de nieuwe regels, moet het UWV dus je inkomen over heel 2020 vergelijken met je inkomen over heel 2021. Dan pas wordt duidelijk wat voor jou het effect is van de nieuwe regels. Je inkomen als zelfstandige is echter pas na afloop van 2021 bekend. Daarom wacht het UWV even met het berekenen van het garantiebedrag voor zelfstandigen. Dat doet het UWV pas in de loop van 2022, als alle inkomensgegevens over 2021 bekend zijn.

Het kan daarbij erg voordelig zijn als je als zelfstandige in 2021 méér verdient dan 20% van het wettelijke minimumloon. Als dat je lukt en je viel in 2020 nog onder de zogenoemde ‘voortgezette werkregeling’, dan garandeert het UWV je inkomen op 100% van dat wettelijke minimumloon, zolang je aan het werk blijft.

Is dit niet het antwoord op jouw vraag?

Bel of mail ons informatiepunt via
085 – 400 70 22

wajong@iederin.nl

Zie ook

Terug naar alle vragen over Garantiebedrag