Leestijd +/- 2 min

11 maart 2024

Sinds 2021 gebeurt dat in principe op dezelfde manier als bij mensen die in loondienst werken.

  • Heb je arbeidsvermogen, dan wordt 70% van je verdienste verrekend met je uitkering. De overige 30% dus niet. In de praktijk betekent dit dat je van elke euro die je verdient, 30 cent overhoudt.
  • Heb je geen arbeidsvermogen, dan wordt 75% van je verdienste verrekend met je uitkering. De overige 25% dus niet. In de praktijk betekent dit dat je van elke euro die je verdient, 25 cent overhoudt.

Als zelfstandige heb je meestal wisselende inkomsten. Daarom berekent het UWV niet elke maand hoeveel er met je uitkering verrekend moet worden. Je geeft aan het begin van het jaar door aan het UWV hoeveel winst je in dat jaar denkt te gaan maken. Het UWV deelt dit bedrag door 12 en verrekent dit als maandinkomen met je Wajong uitkering. Die uitkering krijg je dan als voorschot. Na afloop van het jaar stuur je je jaarrekening naar het UWV. Het UWV rekent dan uit hoeveel Wajong uitkering je had moeten krijgen op basis van je werkelijke winst. Als dat méér is dan wat je per maand kreeg, dan krijg je een nabetaling. Is het minder dan wat je per maand kreeg, dan moet je een deel van je Wajong uitkering terugbetalen.

Zie ook

Terug naar alle vragen over Werken als zelfstandige