Leestijd +/- 2 min

11 maart 2024

Je inkomen kan uitkomen onder het sociale minimum (bijstandsniveau) voor jouw situatie. Bijvoorbeeld doordat jouw Wajong het enige inkomen in het gezin is. Op de website van het UWV kun je zien hoeveel het sociale minimum is. Let op, het gaat om bruto bedragen. Je moet dus even op het overzicht kijken dat je elke maand bruto van het UWV krijgt, om te zien of je inderdaad minder krijgt dan het sociale minimum.

Zit je daar inderdaad onder, vraag dan een toeslag aan, via de website van het UWV.

Er gelden wel beperkingen. Namelijk:

  • Als je 18, 19 of 20 jaar oud bent en je woont bij je (pleeg)ouders, dan krijg je geen toeslag.
  • Woon je met een partner die geboren is na 31 december 1971, dan krijg je geen toeslag, behalve als je een kind hebt dat nog geen 12 jaar oud is.

Je kunt de toeslag op je uitkering zelf aanvragen via de website van UWV.

Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het sociale minimum voor jouw situatie. Er gelden allerlei bedragen voor verschillende leeftijden en de samenstelling van je huishouden.

Krijg je geen toeslag van het UWV, klop dan bij je gemeente aan voor een individuele inkomenstoeslag. Die krijg je alleen als je jarenlang van een heel laag inkomen rond moet zien te komen. De regels verschillen per gemeente. Veel gemeenten kijken of je spaargeld hebt. Dat moet je dan eerst aanspreken. Ze kijken ook altijd naar het inkomen van een partner met wie je woont. Heeft die een redelijk inkomen, dan krijg je geen inkomenstoeslag. Sommige gemeenten verplichten je om naar betaald werk te zoeken, tenzij je dat echt niet kunt. De inkomenstoeslag geldt niet voor mensen met AOW.

Zie ook

Terug naar alle vragen over Aanvullingen op de Wajong