Leestijd +/- 2 min

21 december 2020

Als je betaald werk hebt naast je Wajong uitkering, dan wordt die uitkering verrekend met je inkomen. Verdien je meer dan 20% van het minimumloon, dan is die verrekening volgens de regels van de Wajong 2010 veel voordeliger dan volgens de regels van de ‘oude’ Wajong. In de Wajong 2010 kom je namelijk in de voortgezette werkregeling.

  • De voortgezette werkregeling houdt in dat het UWV je inkomen aanvult tot het minimumloon, als je meer dan 20% van dat minimumloon verdient.
  • Als je al een Bremanregeling hebt, dan neem je die mee naar de Wajong 2010. De Bremanregeling houdt in dat het UWV je inkomen kan aanvullen tot maximaal 120% van het minimumloon. Om hiervoor in aanmerking komen, moet je aan alle vier de volgende eisen voldoen: (1) je verdient ten minste 20% van het minimumloon, (2) je bent 27 jaar of ouder, (3) je hebt een jobcoach en (4) je werkgever krijgt loondispensatie. Je werkgever krijgt loondispensatie als je meer uren werkt dan je betaald krijgt, omdat je door je arbeidsbeperking minder productief bent.

Per 1 januari 2021 vervallen de voortgezette werkregeling en de Bremanregeling. Er komt een heel andere regeling voor het verrekenen van je inkosten en je uitkering voor in de plaats. Maar als je op 1 december 2020 al gebruik maakte van deze regelingen, dan behoud je je ‘oude’ rechten. Je hebt dan recht op een garantiebedrag om je inkomen op peil te houden, zolang je blijft werken.

Om in aanmerking te komen voor dat garantiebedrag, moet je officieel wel al op 1 december 2020 onder de regels van de Wajong 2010 vallen. Desnoods met terugwerkende kracht. Om er zeker van te zijn dat je na 1 januari 2021 onder de regeling valt die voor jou het meest gunstig is, loont het dus de moeite om een aanvraag in te dienen om over te stappen naar de Wajong 2010 en hierover het gesprek aan te gaan met de arbeidsdeskundige van het UWV.

Is dit niet het antwoord op jouw vraag?

Bel of mail ons informatiepunt via
085 – 400 70 22

wajong@iederin.nl

Zie ook

Terug naar alle vragen over Overstappen