Leestijd +/- 2 min

11 maart 2024

Als je werkt als zelfstandige, moet je inkomstenbelasting betalen over je verdiensten. Dat kan op twee manieren, afhankelijk van je situatie.

  • Ofwel je geeft je verdiensten als zelfstandige aan als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Je moet dan een eenvoudige boekhouding bijhouden, waarin je je verdiensten op een rijtje zet, net als de kosten die je maakt voor je werk als zelfstandige. Die kosten mag je (beperkt) verrekenen met je inkomsten.
  • Ofwel je geeft je verdiensten als zelfstandige aan als ‘winst uit onderneming’. Dat mag alleen als je ook echt ondernemer bent. Dat moet blijken uit je presentatie (inschrijving Kamer van Koophandel, bedrijfsnaam, logo, briefpapier, website, enzovoorts) en uit het feit dat je ondernemersrisico loopt (bijvoorbeeld dat je klanten niet betalen). Het maakt daarbij niet uit hoeveel tijd je in je onderneming steekt. Je kunt ook ondernemer zijn als je bijvoorbeeld maar een dag in de week werkt. Voor ondernemers gelden ruimere regels voor het verrekenen van kosten dan bij inkomsten uit overige werkzaamheden. Maar de Belastingdienst stelt hoge eisen aan het ondernemerschap. Kun je niet aan die eisen voldoen, dan ben je voor de Belastingdienst geen ondernemer en moet je je verdiensten opgeven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Je aanvullende Wajong uitkering staat (als het goed is) al ingevuld op je online aangifte inkomstenbelasting. Check wel even of de bedragen kloppen met het jaaroverzicht dat je van het UWV hebt gekregen.

Vergeet niet om ‘Ja’ aan te vinken bij het onderdeel ‘Wajong’ onderaan op het tabblad ‘Inkomsten’. Dat mag ook als je in de praktijk geen Wajong uitkering kreeg, maar wel recht had op voorzieningen vanuit de Wajong. Of als je een ‘slapend’ Wajong recht hebt, dat alleen maar niet tot uitbetaling komt omdat je inkomsten als zelfstandige te hoog zijn. Dit vinkje levert je een belastingvoordeel op (de jonggehandicaptenkorting) van € 898 (in 2024)!

Zie ook

Terug naar alle vragen over Werken als zelfstandige