• Home
  • Naar de vragen
  • Studeren
  • Ik heb Wajong en ik wil gaan studeren. Kan ik dan studiefinanciering aanvragen, zonder dat mijn Wajong in gevaar komt?

Leestijd +/- 2 min

25 januari 2022

Ja, dat kan. Studiefinanciering wordt niet verrekend met je Wajong uitkering.

Maar let op, je Wajong geldt bij studiefinanciering wel als bijverdienste. Je mag naast je studiefinanciering (beurs, aanvullende beurs en studenten reisproduct) in 2022 maximaal € 15.828,77 bruto per jaar bijverdienen (in 2020 en 2021 mocht je zelfs vanwege corona onbeperkt bijverdienen). Het gaat daarbij alleen om je eigen inkomsten, dus het inkomen van een eventuele partner telt niet mee. Als je méér verdient, wordt dat meerdere gekort op je studiefinanciering.

Met alleen Wajong kom je niet boven die grens uit. Alleen als je naast de Wajong uitkering en de studiefinanciering nóg extra bijverdient, kun je er overheen gaan. Als dat zo is, neem dan contact op met DUO (die de studiefinanciering regelt) om je studiefinanciering tijdelijk stop te zetten. Je kunt ook wachten tot het eind van het jaar en dan de teveel gekregen studiefinanciering terugbetalen. Je moet dat bedrag dan wel even op een spaarrekening zetten om niet in de financiële problemen te komen.

Heb je alleen een studielening en geen (aanvullende) beurs of studenten reisproduct? Dan kun je onbeperkt bijverdienen, ook in 2022. Een lening is immers geen inkomen.

Meer informatie over bijverdienen naast studiefinanciering vind je op de website van DUO.

Is dit niet het antwoord op jouw vraag?

Bel of mail ons informatiepunt via
085 – 400 70 22

wajong@iederin.nl

Zie ook

Terug naar alle vragen over Studeren