Leestijd +/- 2 min

11 maart 2024

Iedereen met een inkomen betaalt belasting. Je werkgever houdt die belasting al in op je loon. Het UWV houdt die belasting al in op je Wajong-uitkering. Dat heet de ‘loonheffing’. Ze betalen die loonheffing rechtstreeks aan de Belastingdienst. Daardoor heb je de belasting op je inkomen eigenlijk al vooruit betaald. De loonheffing is een vast percentage van je loon of uitkering. Maar om de inkomstenbelasting een beetje eerlijker te maken, hoef je over het eerste (onderste) deel van je inkomen geen belasting te betalen. Je werkgever en het UWV houden daar al rekening mee bij het berekenen van de loonheffing. Ze verlagen de loonheffing met een vast bedrag: de loonheffingskorting. Je betaalt daardoor minder belasting. Je houdt dus netto méér geld over.

Heb je alleen loon of alleen een uitkering, dan is de situatie overzichtelijk. Je werkgever of het UWV kunnen zo uitrekenen wat je inkomen is, hoeveel loonheffing er af gaat (om namens jou aan de Belastingdienst te betalen) en welke loonheffingskorting daarbij geldt.

Het wordt ingewikkelder als je allebei hebt: loon plus een aanvullende Wajong-uitkering. In dat geval zullen je werkgever en het UWV allebei een loonheffing moeten inhouden. Maar ze mogen niet allebei de loonheffingskorting toepassen. Dat mag maar één van de twee. Je hebt namelijk maar één keer recht op die korting. In dat geval kun je zelf kiezen bij wie je de loonheffingskorting wilt laten toepassen: bij je werkgever (op je loon) of bij het UWV (op je Wajong-uitkering). Het handigste is het om dit te doen bij het hoogste inkomen. Je geeft dit aan via het loonheffingsformulier bij je werkgever of bij het UWV.

 

Zie ook

Terug naar alle vragen over Aanvullingen op de Wajong