Leestijd +/- 2 min

11 maart 2024

Dat kan. Je verdiensten worden wel verrekend met je uitkering. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij mensen die in loondienst werken. Hier vind je daar meer informatie over.

Een paar tips voor je begint.

  • Doe eerst goed onderzoek. Vraag bijvoorbeeld bij het UWV hoeveel je mag bijverdienen, zonder dat je uitkering gekort wordt. Vraag informatie bij de Kamer van Koophandel. Ga praten met mensen die al zelfstandig ondernemer zijn. Vraag hoe zij het hebben aangepakt. Of bezoek bijeenkomsten van lokale ondernemersnetwerken.
  • Probeer in te schatten hoeveel je ongeveer gaat verdienen met je onderneming. Maak goede afspraken met het UWV over de verrekening van die inkomsten met je uitkering. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Laat je goed voorlichten over de regelingen die er zijn om kleine ondernemers een handje te helpen. Denk aan de kleine ondernemersregeling, de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandigenaftrek, de algemene startersaftrek en de speciale startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.
  • Zoek een betrouwbare boekhouder. De kosten hiervoor zijn bedrijfskosten. Die zijn aftrekbaar van je winst.
  • Reserveer een deel van je winst voor het betalen van inkomstenbelasting, premie Zorgverzekeringswet en (als je dat wilt) een pensioenvoorziening.

Meer informatie is te vinden bij ‘Onbeperkt ondernemen vanuit de Wajong’, een internetpagina van IncluVisie.

Zie ook

Terug naar alle vragen over Werken als zelfstandige