Leestijd +/- 1 min

07 april 2022

Je kunt de aanvraag voor een Wajong uitkering al starten een half jaar voordat je 18 jaar wordt. Dus als je 17 jaar en zes maanden oud bent. Word je ziek of raak je gehandicapt tijdens je studie, dan kun je een aanvraag indienen zodra duidelijk is dat je ernstige en blijvende beperkingen hebt opgelopen. Dat kan nog tot de dag vóórdat je 30 jaar wordt.

Je kunt ook Wajong aanvragen als je in het verleden Wajong hebt gehad, je bent aan het werk gegaan, maar omdat je gezondheid achteruit gaat, lukt dat werk niet meer. Je oude Wajong rechten kunnen dan herleven. Hier geldt geen leeftijdsgrens voor – het kan nog tot je AOW krijgt. Deze regeling geldt voor iedereen bij wie de Wajong in 2016 of later is gestopt. Je Wajong laten herleven is overigens niet altijd voordelig. Soms is een uitkering op basis van je laatstverdiende loon hoger.

Is je aanvraag voor een Wajong uitkering in het verleden afgewezen omdat je een opleiding volgde? Dan kun je nu opnieuw Wajong aanvragen. Het is sinds 2021 namelijk mogelijk om met Wajong te studeren. Meer informatie hierover vind je bij de vragen over ‘Studeren’.

Zie ook

Terug naar alle vragen over Wajong aanvragen